Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
Gymnastikliv
Sön 04 dec 2011 kl 22:05
- Jag har aldrig blivit ifrågasatt som förälder, för det är väl ingen som vågat säga något till mig. Men visst kan jag förstå debatten om rimligheten i att små barn tränar så pass mycket... Sara Rumbutis... är mamma till tre talangfulla gymnaster. Men hon är även tränare, internationell domare och gift med Sergej, anställd tränare i Stockholm Top Gymnastics och under sin aktiva period en av världens bästa gymnaster. I lägenheten i Bromma, på bekvämt avstånd från gymnastikhallen, är flyttkartongerna precis uppackade. Det var familjens helhjärtade satsning på gymnastiken som styrde flytten från Älvsbyn i Norrbotten till huvudstaden. Den främsta orsaken var det faktum att Saras och Sergejs dotter Julia, 14 år togs ut till Svenska Olympiska kommitténs talangsatsning på unga gymnaster, med det uttalade målet att någon i gruppen ska ta medalj på OS i Rio 2016.

Sjuåringar som tränar sex gånger i veckan är inte något man höjer på ögonbrynen åt i specialhallen i Åkeshov. David Rumbutis som är 11 år är uppe i 26 träningstimmar i veckan och hans storasyster Julia klämmer in ytterligare ett par timmar. Totalt fokus i träningshallen är ett måste eftersom många övningar annars skulle vara livsfarliga för elitgymnasterna. Lika uppenbar som koncentrationen är dock glädjen och tillfredsställelsen när någon bemästrar en ny övning – när liten eller stor klarar något nytt ringer gymnasten i en klocka och alla stannar upp i någon sekund för att applådera.

Gymnastikliv är en P4-dokumentär om hur man balanserar tillvaron i en trebarnsfamilj där krävande träning, nervkittlande tävling, konkurrens men även den påtagliga gemenskap i hallen är det som dominerar familjelivet. Dokumentärmakaren Lena Callne - som i sin ungdom själv höll på med gymnastik under dåtidens premisser - får en hisnande inblick i svensk elitgymnastik anno 2011 och jagar spår av den där hotfulla pressen som vi så ogärna vill associera till ungdomsidrott.

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.06
  Edith Backlund - Dance In Circles
  Album: Dance In Circles
  Kompositör: Edith Backlund, Peter Kvint
  Bolag: COSMOS RECORDS
 • 22.10
  Manic Street Preachers - This Is The Day
  Album: This Is The Day
  Kompositör: Matt Johnson
  Bolag: SONY
 • 22.14
  Laleh - Ängeln I Rummet
  Album: Så Mycket Bättre (2) - Eva Dahlgrens Dag
  Kompositör: Eva Dahlgren
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 22.19
  Inna Modja - French Cancan
  Album: French Cancan
  Kompositör: Inna Modja
  Bolag: WARNER BROS
 • 22.23
  Van Halen - Jump
  Album: Van Halen Live: Right Here Right Now
  Kompositör: Michael Anthony, David Lee Roth, Alex Van Halen, Edvard Van Halen
  Bolag: WARNER BROS
 • 22.27
  Peter Jöback, Izabella Scorupco - Jag Har Dig Nu
  Album: Jag Har Dig Nu
  Kompositör: Andreas Mattson
  Bolag: RAZZIA RECORDS
 • 22.31
  Anna Ternheim - Walking Aimlessly
  Album: Walking Aimlessly
  Kompositör: Anna Ternheim
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Mr. Vattenpolo Lör 11 nov kl 23:07(39 min)

I Ängelholm är Berne Andersson känd som Mr Vattenpolo. Eldsjälen som lever och andas vattenpolo, bredvid sitt industrijobb. Det här är en berättelse om märkliga mössor, kärlek och att trampa vatten.

Polisen som rånade en bank Lör 04 nov kl 23:07(37 min)

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in.

Kvinnan med kistan i bilen Lör 28 okt kl 23:07(53 min)

En tidig morgon i juli satte sig Anna Ström i sin minibuss. I bakluckan låg en kista draperad med blåvitts fana och ur bilstereon hördes sportreferat. I kistan låg hennes son. Resan hem hade börjat.

Jag vill leva innan jag dör Lör 14 okt kl 23:07(39 min)

Biltokige David Persson från Mjällby lever med obotlig cancer. Men istället för att invänta döden bestämmer sig David för att försöka uppfylla sitt livs dröm. Att köra bilracet Gumball 3000.

CP-resan Lör 07 okt kl 23:07(36 min)

Ida Berg ska åka på tågluff med Dallarn. Han är rosa och hennes omvända rollator. Ida är CP-skadad och går lite som en pingvin, säger hon själv. Vad kommer hon att möta därute? Häng med på CP-resan.

Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".