Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
Mönstra av
Sön 11 dec 2011 kl 22:05
Lennart Martinsson och Göran Svensson har mer eller mindre levt hela sina vuxna liv på den lilla fraktbåten Pavona. Nu är den tiden förbi. Pavona är en av de absolut sista fraktbåtarna som finns kvar eftersom behovet... av fraktbåtar är så gott som obefintligt. Det är lastbilarna som har helt tagit över transporten av spannmål och styckegods, som tidigare fraktades med båt. Nu har Pavona varit till salu i 16 månader och i väntan på ny ägare ligger hon i Kungshamn. Och kommer det ingen köpare måste Lennart och Göran köra henne till Grenå i Danmark för skrotning, en utväg som de båda ägarna helst vill slippa. Efter att ha bott, levt och jobbat ombord i 36 år skulle det vara ett tragiskt slut, menar de.

För tio år sedan blev Lennart Martinsson och Göran Svensson ålderspensionärer. Men att sluta jobba var det aldrig frågan om. Livet ombord på den lilla fraktbåten Pavona var fortfarande spännande och roligt och tanken på att gå iland och inte göra nånting alls kunde de inte  förlika sig med.

Nu har proppen gått ur den svenska kustsjöfarten, Pavona är en av de absolut sista fraktbåtarna som finns kvar och det finns helt enkelt inga laster längre. Nu har Pavona varit till salu i 16 månader och i väntan på ny ägare ligger hon i Kungshamn. Och kommer det ingen köpare då blir det till att köra henne till Grenå i Danmark för skrotning, en utväg som de båda ägarna helst vill slippa. Efter att ha bott, levt och jobbat ombord i 36 år skulle det vara ett tragiskt slut, menar de.

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.06
  Marie Fredriksson, Leif Larson, Pelle Andersson - Ett Hus Vid Havet
  Album: 100 Svenska Visor 1965-1995 (4)
  Kompositör: Marie Fredriksson, Lasse Lindbom
  Bolag: MNW
 • 22.08
  Cajsa Stina Åkerström - Det Kommer En Vind
  Album: Visor Från Förr Och Nu
  Kompositör: Cajsa Stina Åkerström
  Bolag: EMI
 • 22.13
  Björn Skifs - Break The Spell
  Album: Break The Spell
  Kompositör: Rikard Brandén, Jörgen Elofsson, Pär Westerlund
  Bolag: ROXY RECORDINGS
 • 22.17
  Van Morrison - Someone Like You
  Album: French Kiss
  Kompositör: Van Morrison
  Bolag: MERCURY
 • 22.22
  Susanne Alfvengren - Se Havet
  Album: Se Havet
  Kompositör: Lotta Ahlin, Bobby Ljunggren
  Bolag: HAWK
 • 22.26
  Peter Lundblad - Ta Mej Till Havet
  Album: Ta Mej Till Havet
  Kompositör: Peter Lundblad
  Bolag: SONET
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Mr. Vattenpolo Lör 11 nov kl 23:07(39 min)

I Ängelholm är Berne Andersson känd som Mr Vattenpolo. Eldsjälen som lever och andas vattenpolo, bredvid sitt industrijobb. Det här är en berättelse om märkliga mössor, kärlek och att trampa vatten.

Polisen som rånade en bank Lör 04 nov kl 23:07(37 min)

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in.

Kvinnan med kistan i bilen Lör 28 okt kl 23:07(53 min)

En tidig morgon i juli satte sig Anna Ström i sin minibuss. I bakluckan låg en kista draperad med blåvitts fana och ur bilstereon hördes sportreferat. I kistan låg hennes son. Resan hem hade börjat.

Jag vill leva innan jag dör Lör 14 okt kl 23:07(39 min)

Biltokige David Persson från Mjällby lever med obotlig cancer. Men istället för att invänta döden bestämmer sig David för att försöka uppfylla sitt livs dröm. Att köra bilracet Gumball 3000.

CP-resan Lör 07 okt kl 23:07(36 min)

Ida Berg ska åka på tågluff med Dallarn. Han är rosa och hennes omvända rollator. Ida är CP-skadad och går lite som en pingvin, säger hon själv. Vad kommer hon att möta därute? Häng med på CP-resan.

Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".