Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes söndag 18 december 2011 kl 22.05

Spring för livet

– Jag trodde det var något som gamla fick, något som hade med leder att göra.  Jag blev nervös, det kändes inte bra. Det är en allvarlig sjukdom som man kan bli väldigt dålig av. Och så är den så oviss.

Omkring 17 000 svenskar lider av nervsjukdomen MS. Patienterna får återkommande inflammationer som drabbar olika delar av centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. De vanligaste symptomen är synproblem, yrsel och onormal trötthet. Sjukdomsattackerna kan vara i allt från några dygn till ett par månader, och det kan gå någon månad eller flera år mellan varje attack.

Det finns ännu inget botemedel mot MS, men sjukdomen går att bromsa med hjälp av mediciner. Varannan dag tar Daniel en spruta som påverkar immunförsvaret och gör så att sjukdomsförloppet bromsas.

Men Daniel nöjer sig inte med att låta medicinerna hantera sjukdomen.

– Jag förväntade mig att ligga på sjukhus flera gånger om året, och jag ville bygga en stark kropp för att klara av det. Så jag köpte mitt livs första gymkort en månad efter diagnosen.

Ett par månader senare tog han sina första löpsteg. Målet var att klara av att springa sju kilometer på vägarna runt huset hemma på Söderslätt utanför Trelleborg.

Knappt två år efter att han fick sin diagnos stod han på startlinjen på New York marathon.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Lör 25 feb kl 23:07(36 min)
Lör 18 feb kl 23:07(31 min)
Lör 04 feb kl 23:07(31 min)
Lör 28 jan kl 23:07(41 min)
Lör 21 jan kl 23:07(32 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.