Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
"Man kan ju dö!" En dokumentär om förlossningsrädsla
Sön 14 aug 2011 kl 07:03
"Att föda barn är det naturligaste i världen. Det har kvinnor gjort i alla tider." Så brukar det låta från barnmorskor och äldre släktingar. Men är det så självklart att alla kvinnor kan föda barn? Anna,... Sara och Hedvig har var för sig identifierat en rädsla som ingen tidigare pratat med dem om: förlossningsskräck. För trots att fyra av fem gravida kvinnor känner oro inför sina förlossningar, är förlossningsrädsla något som det bara talas om på profylaxkurser. Om ens då.

"Varför är det ingen som tidigare sagt att man kan vara rädd för att föda barn? Inte på biologilektionerna, inte på psykologilektionerna inte ens på sex- och samlevnadslektionerna. Istället måste man på egen hand formulera vad det är man känner, och varför. Ok.
Om man ändå längtar efter barn. Vad gör man då? Kanske kan ens partner vara ett stöd om man ändå vill kunna föda barn? Eller ens mamma? Vad tar man sig till om de är lika skräckslagna som en själv?

P4 dokumentär frågar sig varifrån förlossningsrädslan kommer. Vi frågor oss om det smittar mellan vänner eller släktingar. Och undrar om det går att komma över den. Måste man vara beredd att dö för att våga föda barn?

Kvällens dokumentär tar sig an ett lika intimt som vanligt ämne. Ett ämne som det sällan eller aldrig talas om.

Musik som spelats i avsnittet

 • 07.03
  PASCAL - TUTTI FRUTTI
  Album: ORKANEN NÄRMAR SIG
  Kompositör: PASCAL
  Bolag: NOVOTON
 • 07.17
  PASCAL - ÖKENRYTTAREN
  Album: GALGBERGET
  Kompositör: PASCAL
  Bolag: NOVOTON
 • 07.31
  BEATFARMERS - REASON TO BELIEVE
  Album: SONGS FROM THE BOSS
  Kompositör: BRUCE SPRINGSTEEN
  Bolag: CHRYSALIS
 • 07.45
  HÅKAN HELLSTRÖM - JAG GER DIG MIN MORGON
  Album: LUFTEN BOR I MINA STEG
  Kompositör: TOM PAXTON
  Bolag: VIRGIN
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Mr. Vattenpolo Lör 11 nov kl 23:07(39 min)

I Ängelholm är Berne Andersson känd som Mr Vattenpolo. Eldsjälen som lever och andas vattenpolo, bredvid sitt industrijobb. Det här är en berättelse om märkliga mössor, kärlek och att trampa vatten.

Polisen som rånade en bank Lör 04 nov kl 23:07(37 min)

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in.

Kvinnan med kistan i bilen Lör 28 okt kl 23:07(53 min)

En tidig morgon i juli satte sig Anna Ström i sin minibuss. I bakluckan låg en kista draperad med blåvitts fana och ur bilstereon hördes sportreferat. I kistan låg hennes son. Resan hem hade börjat.

Jag vill leva innan jag dör Lör 14 okt kl 23:07(39 min)

Biltokige David Persson från Mjällby lever med obotlig cancer. Men istället för att invänta döden bestämmer sig David för att försöka uppfylla sitt livs dröm. Att köra bilracet Gumball 3000.

CP-resan Lör 07 okt kl 23:07(36 min)

Ida Berg ska åka på tågluff med Dallarn. Han är rosa och hennes omvända rollator. Ida är CP-skadad och går lite som en pingvin, säger hon själv. Vad kommer hon att möta därute? Häng med på CP-resan.

Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".