Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
I nöd och lust
Sön 07 aug 2011 kl 07:03
Jag har bestämt mig, jag älskar honom, säger Tamara Kuchiki. Hon var konståkerska i världsklass. Hennes man, Ludvig Girdland, var violinist i världsklass. Bilolyckan 2005 förändrade livet för dem.

Ludvig stod på vinden på Västsvenska ön Tjörn och spelade in solofiol till musiken till Lasse Hallströms film An unfinished life. När filmen kom upp på biograferna gick han och hans amerikanska fru och såg den, i Los Angeles. De var runt trettio och nygifta när de såg Ludvigs namn rulla förbi under eftertexterna.

På vägen hem i bilen small det. De blev påkörda av en rattfull. Ludvig blev svårt skadad. Han behöver vård 24 timmar om dygnet.
– Det här är livet som vi har fått, tyvärr, men vi har livet, så det är bra, säger Tamara.

Sedan snart sex år tillbaka bor Ludvig på ett boende i Göteborg. Tamara bor i en lägenhet i närheten och jobbar som konståkningstränare i ett par klubbar. Hon jobbar också som Ludvigs assistent.
– Man måste vara en läkare, en sjukgymnast, en arbetsterapeut, en fru...

Den här dokumentären handlar om Tamara. Om Ludvig. Och om nöd och lust – när den man älskar är svårt hjärnskadad.

Lite om musiken i dokumentären
Jag har hämtat flera spår ur musiken till Lasse Hallströms film An unfinished life, där Ludvig medverkade som violinist.

Jag har också använt ett spår av kompositören Bear McCreary. Stycket skrevs för en tv-serie och spelas av en stråkkvartett som Ludvig ledde, the Supernova String Quartet.  Stycket hette i original "Saying Goodbye" och spelades in ungefär en månad innan bilolyckan där Ludvig blev påkörd. När stycket skulle ges ut på CD ändrade kompositören titeln till "A promise to return" med motiveringen att ingen musiker som någonsin arbetat med Ludvig var redo att säga farväl till honom. Kompositören har också dedikerat stycket till Ludvigs tillfrisknande.

Jag har också hämtat musik från skivan "Friends forever" där Ludvig spelar tillsammans med pianisten Josh Nelson. Skivan släpptes efter olyckan, för att samla in pengar för att hjälpa Ludvig.

Ett par spår kommer från skivan Dialogue, där Ludvig spelar tillsammans med gitarristen Tobias Neumann.

Macy Gray och Vanessa Carlton valde jag eftersom de är två av många artister som Ludvig har spelat med, antingen i studio, eller på turné.

Musik som spelats i avsnittet

 • 07.03
  JOEY NEWMAN - MAIN TITLE
  Album: AN UNFINISHED LIFE
  Kompositör: DEBORAH LURIE
  Bolag: VARESE SARABANDE
 • 07.12
  VANESSA CARLTON - A THOUSAND MILES
  Album: A THOUSAND MILES
  Kompositör: VANESSA CARLTON
  Bolag: A M
 • 07.21
  BOBBY HEBB - PROUD WOMAN
  Album: THAT'S ALL I WANNA KNOW
  Kompositör: FRED BURCH, SKIP GIBBS
  Bolag: TUITION
 • 07.31
  MACY GRAY, ERYKAH BADU - SWEET BABY
  Album: SWEET BABY
  Kompositör: JOE SOLO
  Bolag: EPIC
 • 07.40
  BEAR MCCREARY - COLONIAL ANTHEM
  Album: BATTLESTAR GALACTICA (2)
  Kompositör: BEAR MCCREARY
  Bolag: LA-LA LAND
 • 07.50
  LUDVIG GIRDLAND, JOSH NELSON, HARSIH RAGHAVAN, NATE WOOD - REUNION
  Album: FRIENDS...FOREVER
  Kompositör: JOSH NELSON
  Bolag: RISING JAZZ STARS
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Bussolyckan Lör 09 dec kl 23:07(26 min)

I januari 2006 sätter sig Karl-Henry Jansson från Gullspång med sina anställda och deras anhöriga på en buss till Stockholm. De ska gå på musikalen Mamma Mia. Men utanför Arboga går bussen av vägen.

En svart svenne Lör 02 dec kl 23:07(42 min)

När Tatiana var sex år kom hon från Brasilien till Sverige som adoptivbarn. Hemma var livet bra men i skolan började klasskamraterna göra apljud och ge henne öknamn. Hon var varken svart eller vit.

Jag vet ju inte vad jag heter! Lör 25 nov kl 23:07(43 min)

När Staffan och Maud sitter och äter på demensavdelningen Gläntan säger Staffan plötsligt: "Jag vet ju inte vad jag heter!" Maud lugnar honom: "Det gör väl inget. Du är ju någon i alla fall."

Mr. Vattenpolo Lör 11 nov kl 23:07(39 min)

I Ängelholm är Berne Andersson känd som Mr Vattenpolo. Eldsjälen som lever och andas vattenpolo, bredvid sitt industrijobb. Det här är en berättelse om märkliga mössor, kärlek och att trampa vatten.

Polisen som rånade en bank Lör 04 nov kl 23:07(37 min)

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in.

Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".