Daniel Ek

Sändes torsdag 12 juli 2012 kl 13:00
1 av 7
Daniel fick en rundvandring i grammofonarkivet, som var hans förebild för Spotify.
2 av 7
Daniel fick en rundvandring i grammofonarkivet, som var hans förebild för Spotify.
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Grundare och vd, Spotify

– I mitt Sommar får du hänga med på en resa som tog mig från skolans datorsal i Rågsved och ut i världen. Min stora drivkraft är lite osvensk – att försöka förändra världen. För mig är livet för kort för att inte fokusera på något jag brinner för.

Han börjar sitt Sommarprogram i New York, fyra år tidigare:

- Jag har precis fått beskedet att min baby, Spotify, musikföretaget som jag arbetat med dygnet runt de senaste två åren, inte kommer bli av. Det hade ju verkat så lovande. Vi var ju överens för bara en vecka sen om att vår produkt var ett bättre alternativ till piratnedladdning. Och det känns som jag är på väg att kollapsa. Det är juli 2008, jag är 25 år gammal, och det känns som att mitt liv är på väg att ta slut.

Om Daniel Ek

Har på bara några år ritat om kartan för hela musikindustrin. Enligt tidningen Time Magazine en av världens mest inflytelserika personer. Enligt Forbes är han den viktigaste personen inom musikbranschen. Ägnade två år till att övertala världens skivbolag om att hans affärsmodell skulle få deras bransch på fötter igen. Fick sin första dator och gitarr i fyraårsåldern. Entreprenör i internetbranschen som började göra hemsidor som 14-åring och var ekonomiskt oberoende som 23-åring. Spelar fem instrument.

Producent: Mattias Österlund

Skriv ut
Se låtlista

Dela