Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Schrödingers katt finns samtidigt i Paris
Ons 21 nov 2012 kl 12:10
Varför ligger det en katt och myser på skrivbordet hos nobelpristagaren Serge Haroche? Den ligger dessutom på det ena av hans två kontor, det kontor han numera knappt hinner besöka. Bara i kvantvärlden... kan något vara på två platser samtidigt, men i dessa dagar skulle Haroche nog gärna kunna göra som kvantpartiklarna. Han har svårt att hinna med båda sina arbetsplatser, som aktiv forskare på labbet och som chefsadministratör på Collège de France i Paris.

I programmet besöker vi Haroche på labbet där kvantvärlden blev verklighet för några år sedan. Vi får huka oss fram under sladdhärvorna i källaren och se de små speglar som skickar ljuspartiklar ett varv runt jorden på en tiondels sekund, utan att lämna Paris. De speglarna fick Haroche vänta på i åratal tills tekniken var mogen, och det verkar ha krävts någon med hans fokus och envishet för att ta sig över de tekniska hinder som dök upp på vägen.

Vi får se en bild där Haroche poserar som ung forskare med laboratoriets första nobelpristagare 1966, omedveten om att både han själv och hans lärare också de ska får varsitt nobelpris decennier senare. Och vi introducerar honom för en svensk maträtt som hänger ihop med hans forskning och som han nog kan tänka sig att laga hemma, eller kanske bjuda hela sitt följe på vid sitt Stockholmsbesök.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".