Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Ragnar Strömberg om provocerande kollega
Fre 16 nov 2012 kl 13:45
I förra veckans radioessä hörde vi att den japanske författaren Yukio Mishima kan ge oss ledtrådar till de allt grövre kränkningar som sker varje dag i svenska skolor. I veckans essä ger författaren Ragnar... Strömberg oss minst ett skäl till att läsa - och läsa om - den kontroversielle Mishima.

Ragnar Strömberg anser att Yukio Mishimas (1925-1970) kontroversiella biografi och författarskap är en oavvislig utmaning i vår tid där identitetsbildandet skilts från sina sociala, politiska, moraliska och kulturella källflöden - och friheten blivit en obligatorisk valfrihet i konsumtion.

Bortklemad träningsnarkoman

Mishima som växte upp som en bortklemad, rädd pojke som länge inte vågade leva ut sin homosexualitet tränade som vuxen sin kropp till fysisk perfektion.

Vars kropp blev värdig döden

Han såg de hudens tårar han svettades ut i träningslokalen som ett reningsbad, som skulle tvätta bort all degenererad individualitet och betraktade tankens högsta stadium som identiskt med dess utslocknande.

Skrev spänningsfyllda diskussioner

I sina romaner utvecklade han en spänningsfylld existentiell diskussion mellan förnuft och skönhet, liv och död, som provocerar och berör än idag.

Böcker av Yukio Mishima:
Demaskering
Sjömannen som föll i onåd hos havet 
Fruktbarhetens hav: Vårsnö, Bortsprungna hästar , Gryningens tempel, Den ruttnande ängeln
Sol och stål(essä)
Hagakure (essä)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Bitska hälsningar, Jane Austen Tor 09 nov kl 13:04(9:48 min)

Inte särskilt snäll, men ofta ganska rolig. Litteraturkritikern Annina Rabe har läst Jane Austens privata brev.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".