Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Våld, mobbning och moral - Kino om Roland Hassels och Jacques Audiard
Fre 16 nov 2012 kl 18:15
I veckans Kino handlar det om våld, mobbing och moral. Måns Månsson kommer till studion för att berätta om sin film Privatspanarna, den sista Hasselfilmen någonsin. Franske regissören Jacques Audiard berättar... om sin fixering vid våldsamma män. Och så har vi förstås hängt på Stockholms Filmfestival, och gjort en filmisk upptäcksresa om våld och omoral i lyxiga miljöer. Det är ofta mycket testosteron i den franske regissören Jacques Audiards filmer - som Mitt hjärtas förlorade slag och En profet. Det handlar ofta om män som kommit på kant med samhället, och som tar till knytnävarna om saker och ting går dem emot. Även om hans nya film Rust and bone har en kvinnlig huvudperson så ägnas mycket av speltiden åt den manliga huvudrollen - en muskulös snubbe som har hamnat snett i tillvaron, försöker ta hand om sin lille son och drar in lite extra pengar genom att boxas i halvillegala gatufajter. I veckan var 60-årige Jacques Audiard i Stockholm för att ta emot hederspriset Visionary Award och Kino passade på att träffa honom. Filmaren Måns Månsson vill med sin nya film Hassel - privatspanarna göra en sorts filmisk protest mot den epidemi av svenska kriminalfilmer som hotar att dränka hela den svenska film- och tv-världen. Månsson har tidigare gjort dokumentären Herr Landshövding, om Anders Björck upptagna liv som landshövding för Uppsala län, men nu har han alltså gjort en polisfilm - helt utan actionscener. Den stenhårde kriminalaren Roland Hassel gått i pension, och drömmer om att lösa den största gåtan av dem alla. Vem som dödade Olof Palme. Något som gör att han börjar hänga med privatspanare, och bland annat är med i en omständlig rekonstruktion av palmemordet på mordplatsen, i en film som kanske mer gränsar till att vara ett konstprojekt, än ytterligare en del i Hasselserien. Några filmer på temat makt, pengar, moral och inredning fångade vår reporter Nina Asarnojs intresse när hon bläddrade igenom katalogen för Stockholms filmfestival. Hon insåg att flera filmer handlade om vad som egentligen pågår bakom tjusiga fasader och i överdådigt inredda hem. Hon följde ett spår som leder genom sydkoreanska lyxhus byggda som gravkammareoch skandinaviskt avskalade inredningar i Norge - men allt börjar i en amerikansk kopia av slottet i Versailles.

Festivalaktuella Michel Franco har inte bara gjort en festivalfilm om mobbning - han har också upplevt brutalitet på nära håll. Dessutom har hans film After Lucia vunnit den nästa finaste serien Un Certain Regard i Cannes. Lisa Bergström träffade honom där och ganska direkt hamnade de i ett samtal om våld.

Veckans filmtips kommer från vikarierande producenten Thella Johnson - som valt filmer utifrån temat yttrandefrihet - apropå att det var Fängslade författares dag i veckan.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Thella Johnson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året... Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

Klimatvånda, en bröllopsdag med problem och... Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".