Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ägget ruvar på lösningen
Fre 16 nov 2012 kl 12:10
I dagens Vetandets Värld ska vi få stifta lite närmare bekantskap med John Gurdon som delar årets Nobelpris i medicin eller fysiologi med japanen Shinya Yamanaka. De belönas för upptäckten att mogna celler... kan omprogrammeras till pluripotens. På ren svenska betyder det att vilken cell som helst i en levande varelse kan göras om till en slags stamcell. Dessa stamceller kan sedan bilda vilken sorts cell som helst i organismen, eller som med fåret Dolly, klona hela organismen. Britten John Gurdon skapade stamceller redan i slutet av 1950-talet med cellkärnor och äggceller och lyckades klona grodor med cellkärnor från tarmceller inpetade i grodägg. Vetenskapsradions Lars Broström träffade John Gurdon i Cambridge på forskningsinstitutet med det passande namnet the Gurdon Institute.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".