Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Tandlös etikprövning och fejkade följare
Lör 17 nov 2012 kl 11:03
Tandlös granskning av journalist på fältet Det som publiceras i svenska medier granskas av välkända institutioner som Granskningsnämnden och Pressombudsmannen. Men de kan inte ta upp frågor om det som... hänt bakom scenen, om vilseledande eller rentav kränkande arbetsmetoder. Men det finns en institution som faktiskt har i uppdrag att göra det. Den heter Yrkesetiska nämnden. Problemet är bara att den är nästan helt okänd, består bara journalister och har - när vi granskar den - inte klandrat mer än en enda journalist de senaste fem åren och aldrig nånsin uteslutit en medlem. Reporter Katarina Andersson. Scoopet gynnas av SDs lögner Expressen har fullständigt dominerat nyhetsveckan med sina avslöjanden om Sverigedemokraterna. Tidningen ser ut att ha lyckats i detalj planera hur den granskade skulle reagera på det som publicerats och har hela tiden kunna smälla på, dag efter dag på ett sätt som påminner om den taktik som användes under IB-avslöjandet. Först locka fram lögnen. Sedan publicera bevisen. Martin Wicklin träffade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för att prata om publiceringsstrategier och taktik. Turkiet fängslar flest journalister i världen Nej, det är inte Kina, Iran eller Etiopien som har flest journalister i fängelse. Det är inte ens en diktatur, utan ett land som kandiderar till EU och prisats inte minst av svenska regeringen för sina demokratiska framsteg det senaste decenniet. Det är i Turkiet flest journalister fängslats, det visar statistik från pressfrihetsorganistionen Committee to Protect Journalists som räknade till minst 60 journalister som fängslats direkt på grund av sitt yrke i en rapport i somras. De flesta av dessa journalister är kurder och just nu är situationen extra spänd eftersom fängslade kurder - inte bara journalisterna - gått ut i en stor hungerstrejk i protest mot politiska domar. Reporter: Tomas Thorén, bosatt i Turkiet. Östhammar störst på Twitter? I förra veckan kunde vi läsa om hur Östhammars kommun blev den mest populära i hela Sverige - på det sociala nätverket Twitter. Kommunen gick plötsligt från ett hundratal följare till 35 000 och i några dagar var twitter-boomen ett mysterium, tills det kom fram att följarna var... köpta.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".