Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Japanska nyckelharpor och två riksspelmän
Sön 25 nov 2012 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
1. Drakskip, fyra japaner med dille på nordisk folkmusik, Shouta Enomoto, Yuki Noma, Yusuke Urakawa, Yosuke Watanabe. 2. Peter Pedersen & Puma Hedlund, beundran och renaste glädje när spelvänner möts... på fiol och nyckelharpa. Inspelning från Korröfestivalen 2012.

Det började som en blixtförälskelse i skandinavisk folkmusik. Japanska Drakskip blev ett band 2006 men det är först nu som killarna upplever svensk folkmusik och dans live. På fiol, nyckelharpa, viola, gitarr och slagverk blandar gruppen egna kompositioner med sina högst personliga tolkningar av vår traditionsmusik. Medlemmarna i Drakskip har ambitionen att visa hela världen vilka magiska krafter de vinner genom sin förälskelse i trad från andra sidan jorden. Och magiska krafter, javisst! En av dem far, spänstig som en gymnastisk alv, genom luften mitt i spelet. En annan hoppar upp och ner, upp och ner, meterhögt mot tälttaket, medan han oavbrutet och ganska oberörd spelar vidare på sina trummor. Och allihop ser de genomlyckliga ut när de får stå i somrigaste Småland och hålla konsert; Shouta Enomoto, Yuki Noma, Yusuke Urakawa och Yosuke Watanabe.

Kvällen före sin spelning sitter de fyra japanerna på första bänkraden, i full koncentration, när riksspelmännen och spelvännerna Peter Pedersen & Peter Puma Hedlund fyller Korrö loge. En skånespelman (som bor i Småland) och en Upplandsspelman (som lever i Hälsingland) ger och tar ur sina låtgömmor. Dessa båda beundrar varandras spel och kärleken till låtarna lyser starkare än någon scenbelysning någonsin skulle kunna göra. Medan logen skymmer efter en av sommarens gassigaste dagar njuter Pedersen och Puma av att få dra stråkarna i varandras sällskap.

Musiktekniker: Lennart Nilsson och Magnus Larsson.

Producent och presentation: Linda Roslund.

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.38
    Drakskip - Blue Moment
    Kompositör: Yuki Noma
  • 21.25
    Peter Puma Hedlund, Peter Pedersen - Flickorna Svensson
    Kompositör: Pelle Svensson
Programmet tillhör kategorin: Musik

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".