Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
En värld av sex
Lör 24 nov 2012 kl 06:14
Varför kopplar trollsländor ihop sig till ett hjärta? Varför samlas tjädrarna till stora ritualer om vårarna, och varför är vissa fjärilars näsor dubbelt så långa som huvudet? Det handlar förstås om sex... Behovet av att få föra sina gener vidare är en viktig faktor i evolutionen. Det ligger bakom våghalsiga beteenden, spektakulära prydnader och arters uppgång och fall. I Naturmorgon den 24:e november utforskar vi fortplantningens fascinerande värld. Vi tar bland annat upp den centrala frågan: Varför ha sex över huvud taget? Varför offra så mycket energi på att producera ägg och spermier och attrahera en partner när man kan dela sig i stället? Vi frågar evolutionsbiologen Göran Arnqvist. Både naturprogram och forskning fastnar ofta i traditionella könsroller när man beskriver fortplantning. Enligt Malin Ah King, zoolog och genusforskare, riskerar vi att missa viktig kunskap om vi inte är medvetna om våra egna förutfattade meningar. Sex är ju ett sätt att skapa nytt liv, men för vissa arter kan själva parningen leda till döden. Ett exempel är bönsyrsan: Hos dovhjorten är spelet innan sexakten en stor ansträngning, så stor att hanen riskerar att duka under när vintern kommer. Men det är inte alla djur som dör när de inte längre är fruktsamma. Hos späckhuggare kan honorna bli mycket gamla, och utan dessa matriarker fungerar inte flockarna. Marinbiologen Anna Bisther berättar mer. Vi tar också en titt på några sexuella utmaningar. Hur parar man sig till exempel när man sitter fast på en klippa? Hur undviker igelkottar att sticka sig på varandra, och hur får man sig en partner i djuphavet: Falsk marknadsföring stod i fokus för veckans gåta. Flugblomstrets blomma ser nämligen ut som en villig stekelhona, och stekelhanar går ständigt på bluffen. Dessutom berättar vi om mört-sex, änders könsorgan och onanerande ekorrar. I studion: Jenny Berntson Djurvall och Erik Kohlström.
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Naturmorgons redaktion frossar i de naturböcker som givits ut under 2017, tillsammans med inbjudna gästen Maria Vildhjärta Westerberg, författare och pinnplockerska. Programledare är Mats Ottosson.

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".