Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Från auktoritära råd till hälsocoaching
Tis 27 nov 2012 kl 10:03
Doktorer dök upp i radion under samma period som folkhemmet byggdes upp. Radiodoktorn skulle vara ett alternativ till den vanliga läkaren och uppmuntra till att söka vidare vård. Frågorna var ofta intima... och handlade om sådant man inte vanligtvis pratade om. Dagens program diskuterar hur hälsoråd har förts fram i radion från 40-talet och fram till idag. Vi hör bland annat hur det lät i det första programmet som hette Kropp & Själ och som leddes av Gunilla Myrberg på 80- och 90-talet. Gäster i studion är Sofia Seifarth, historiker som forskat om hälsoråd i radion, Inger Attestam, medicinjournalist och Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet. Ett annat sätt att föra ut medicinsk kunskap till nya grupper är via teatern. Kropp & Själ besöker KELs anatomiska teater som spelas just nu på Stockholms stadsteater.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".