Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Ligger vårt värde i vår kroppsdesign? Och Helsingfors är årets designhuvudstad
Ons 21 nov 2012 kl 13:45
Det är viktigt att träna våra kroppar hör vi med jämna mellanrum. Frilansjournalisten och radioproducenten Lisa Zetterberg resonerar om det som några sociologer kallar ren kroppspanik. Följ också med historikern... och radiojournalisten Monica Braw till årets designhuvudstad Helsingfors.

Det råder en utbredd kroppspanik i samhället. Det menar sociologerna Shari L Dworkin och Faye Linda Wachs, som 2009 publicerade boken ”Body Panic”.

Lisa Zetterberg tar upp det enorma fokus som finns på träning i dagens samhälle. Och hur det sprider idéer om att en människas moraliska värde kan avläsas på hur hennes kropp ser ut. 

Nyttigt för städer

Och precis som med kroppsträning beskrivs design av städer inte bara som en utsmyckning utan också som någonting nyttigt. Men på vilket sätt?

Monica Braw rapporterar från årets designhuvudstad Helsingfors.

Bok:
Shari L Dworkin & Faye Linda Wachs: Body Panic, 2009

Utställningar:
Yliopisto istuu, Helsinfors universitet.
Kapellet på Kampen, Helsingfors.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".