Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Om etniskt våld i Kenya
Tor 22 nov 2012 kl 13:45
Jämfört med Europa är många länder i Afrika extremt multietniska. Ett exempel är Kenya. Så vilken roll spelar etniciteten egentligen när våld bryter ut? Den frågan ska frilansjournalisten och tv-producenten... Cecilia Bäcklander reda ut. Och litteraturvetaren och frilansjournalisten Hilda Ärlemyr har träffat den kenyanska författaren Philo Ikonya, som också ger sin syn på kenyansk etnicitet.

I Kenya har det varit ovanligt med sekteristiskt våld mellan de många folkgrupperna i landet. Men inför valet i mars har det etniska våldet trappats upp, och det är en känslig fråga hur det här våldet ska beskrivas.

Innehållsanalys av tidningarna

Den belgiske linguisten Roer Coesemans har studerat hur internationella och kenyanska tidningar rapporterade om det våld som bröt ut i landet efter förra valet 2007.

Det är hans resultat Cecilia Bäcklander utgår från i sin analys av läget.

Fristadsförfattare i Norge 

Philo Ikonya är fristadsförfattare i Oslo. Hon flydde från Kenya 2009 efter att ha råkat illa ut efter sin granskning av korruptionen i landet. 

Hilda Ärlemyr har pratat med Ikonoya om hennes författarskap och syn på kenyansk etnicitet.

Bok:
Philo Ikonya: Kenya, Will You Marry Me?, 2011

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".