Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Läkande låtsaspiller och nutida nazizombies
Mån 26 nov 2012 kl 13:20
Placeboeffekten, alltså att tron på att en behandling fungerar faktiskt kan ge viss lindring, har varit känd länge. Men att förklara varför blotta åsynen av en läkarrock eller en pillerburk kan få oss... att må bättre är något som fortfarande sysselsätter forskare. En av dem är psykologiforskaren Per Aslaksen vid Tromsö universitetet i nordligaste Norge. Han har bland annat sett att smärtlindring har ett samband med att man minskar patientens stressnivå, och att det dessutom spelar roll vilket kön såväl patienten som läkaren har - män är till exempel mer mottagliga än kvinnor för placebopiller. Dessutom handlar det om nazizombiefilmer. Det är precis vad det låter som - man tar något riktigt läskigt, zombies, och kombinerar det med något riktigt ondskefullt, nazister, och vips har man en filmgenre som handlar om hur ruttnande nazister kommer tillbaka och marscherar på dagens gator. Även om filmer om just nazizombies är en synnerligen smal filmgenre så är den bara en liten del av något mycket större, nämligen vårt omättliga intresse för Hitler, nazismen och andra världskriget. I den nya boken Hitler Für Alle. Populärkulturella perspektiv på Nazityskland, andra världskriget och Förintelsen skriver en mängd olika forskare om hur andra världskriget ständigt dyker upp i populärkulturen. En av bokens redaktörer, medievetaren Eva Kingsepp, säger att Hitler har tagit rollen som Djävulen i dagens sekulariserade samhälle och förvandlats till en mytisk gestalt som förkroppsligar ondskan. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".