Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Välkommen till 2000-talets hobbyrum
Mån 26 nov 2012 kl 12:10
När du växte upp var det balsaträ, lim och gummisnoddar som gällde. Idag innehåller vertygslådan 3d-skrivare, laserskärare och ritningar som hemmapulare i hela världen tillsammans bearbetar på internet... Det kallas Maker Movement och är gör-det-självaren 2.0.

Det började i USA, där dessa high-techhobbyister kallas för makers, vilket kan översättas till skapare. Ofta skapar de saker som är roliga men inte särskilt användbara. Som en pannkakssmetsformare så att du kan designa vilken form som helst på dina pannkakor, eller små robotar bestående av tomma ölburkar.

Men det handlar inte bara om hobby. Nej, det här är en sorts industriell revolution, menar förespråkarna. Snart kan vem som helst tillverka vad som helst. Tack vare internet, öppen källkod och användarvänlig teknologi så kan allt fler människor nu ta tillverkningen av sina vardagsföremål i egna händer.

Medverkande:
Hojun Song, konstnär i Korea
Anders Almvide, reprap-byggare
Axel Theilmann på Makerspace i Hamburg

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".