Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Temavecka: Europas identitet: program 1 av 4
Mån 26 nov 2012 kl 13:45
Har jag en europeisk identitet? Den frågan ställer sig författaren Niklas Söderberg i dagens program, det första i en serie under en temavecka som vi kallar "Europeisk identitet". Därför ska också vår... producent Pernilla Ståhl intervjua en belgare och en britt om hur de ser på saken från sin utgångspunkt Strasbourg.

Finns det en speciell europeisk identitet? Och vad skulle den i så fall bestå av?

Det är det Niklas Söderberg särskådar, när han söker igenom de olika delarna av sin egen identitet i ett försök att reda ut vad de har med Europa att göra.

Och Pernilla Ståhl letar identitet i EU-staden Strasbourg, där hon bland andra träffar journalisten Gareth Harding.

-EU byggdes på myten om att vi är ett gemensamt folk, med ett gemensamt öde. Men i den ekonomiska och politiska krisen blir olikheterna uppenbara, anser den brittiske journalisten.

Kittet är för poröst

-Kittet som binder samman Europas länder är för poröst, svarar Harding. Och avsaknaden av tillit och solidaritet är stor.

Vi letar helt enkelt under veckan upp de bästa inslagen i vår tidigare, längre serie Samtal:Europa.

(Just de här inslagen sändes den 31 oktober 2012 respektive den 16 maj 2012.)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".