Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
Vinspråk i förvandling
Tis 27 nov 2012 kl 13:20
Från 'ryggrad och resning" till "svettig häst" - med de orden skull man kunna illustrera den utveckling som vinspråket genomgått under de senaste decennierna, då vinprovning och vinkunskap blivit en folkrörelse... Att kunna tala om vin blir allt viktigare som social markör och vinspråket har förändrats, från att ha varit fullt av högtidliga metaforer till att bli mer jordnära och beskrivande. I veckans program talar vinskribenten Mikael Mölstad om den utvecklingen. Dialekt i skrift var ju uppe i förra programmet och i Språket på facebook tipsar lyssnare om flera ställen där man hittar dialekt i skrift. Mikael Rasmussen skriver så här: "Gå in på olika supportersidor när det diskuteras det lokala laget, t.ex. Rögles. Blir mycket dialektala ord såsom t.ex. påg för att just markera sin tillhörighet till laget. Detta trots att man i verkligheten kanske inte ens pratar med den dialekten längre." Hedvig Skirgård tipsar : Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor: -att färda - finns på flera håll och är ett gammalt ord -att burka, eller burketera? -”grymt bra” - inte så nytt som förstärkande ord som man kanske kan tro - ’bagageluckan’ - vad är en lucka, egentligen? - vad betyder ordet ’mat’? - att be att få ”rekommendera sig” när man lämnar ett sällskap - ’utevaro’ och ’frånvaro’ - synonymer, men de används i olika sammanhang
Alla avsnitt från programmet Språket
Hur pratade man på 40-talet? Mån 20 nov kl 14:03(24 min)

En lyssnare har reagerat på två uttryck i SVT-serien ”Vår tid är nu” som han inte tror härstammar från 40-talet, och Henrik Rosenkvist förklarar att det är fler än så – och varför.

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

En lyssnare undrar varför vissa blandar ihop orden data och dator, men Ylva Byrman menar att det finns en gråzon i språket.

En lyssnare frågar varför vi säger ”peppar, peppar, ta i trä”, och Ylva Byrman tar oss in i magins värld.

En lyssnare undrar varför vi säger "hopp" till våra hundar istället för "hoppa", och Henrik Rosenkvist ger oss en utförlig förklaring.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".