Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Temavecka: Europas identitet: program 2 av 4
Tis 27 nov 2012 kl 13:45
Runt om i Europa finns det restprodukter från den europeiska historien - mikrostater, kolonier och andra små statsbildningar. Detta tar vi upp i del 2 av vår temavecka om Europas identitet. Hör om Malteserordern,... om den brittiska kolonin Gibraltar och Dan Jönssons förslag till Europas mitt.

Mikrostater, kolonier och andra små statsbildningar runt om i Europa är ett slags restprodukter från den europeiska historien.

Det är detta konsthistorikern Linda Fagerström utvecklar i sitt inslag om Malteserordern i Rom: en suverän statsbildning med rötterna i korsfarartiderna.

Och med Dan Jönsson åker vi bland annat till Gibraltar - den brittiska kolonin i södra Spanien.

(De här inslagen har sänts tidigare. Dan Jönsson om Europas geografiska mittpunkt den 16 maj 2012, Linda Fagerström om Malteserordern den 11 juni 2012 och Dan Jönsson om Gibraltar den 23 maj 2012).

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".