Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Stormsvalor och Död mans hand trivs i det kalla decembermörkret
Lör 01 dec 2012 kl 06:14
Vinter i havet är temat för veckans fältreporter som finns på Havets Hus i Lysekil. Det mesta går lite trögare, algerna blir fula. Men vissa arter blommar upp - som nakensnäckor och läderkorallen Död mans... hand. Det berättar biologen Emma Nohrén.Vi träffar också havsforskaren Matz Berggren som ägnat mycket tid åt att studera legendaren Axel Jägerschiölds inventeringar i Västerhavet på 1930-talet. Trollfågeln - så kallades den förr. En fågel vid norska kusten, som kommer in från havet först i augusti för att börja häcka i branterna i mörkret. Vid adventstid blir ungarna flygfärdiga. Thomas Öberg har följt med fågelforskaren Karl-Birger Strann till den norska ön Senja, 30 mil norr om polcirkeln. Målet var att fånga de märkliga stormsvalorna för att ringmärka dem. Fågelinfluensan - minns ni den? Även om många tycks ha glömt bort den sprids fortfarande smitta runt världen med hjälp av flyttande fåglar - ända till Antarktis. En grupp svenska forskare har just kommit hem från en expedition dit, där man bl a samlat in fågelspillning. Men veterinären Lotta Berg tittade på annat också! Djur är mycket renligare än vad många tror. Ja, en god hygien är t o m livsviktigt för dem. Lena Liljeborg berättar. Kråkvinkeln svarar denna vecka Lisa Henkow för. Kan man bli av med oönskade möss genom att helt enkelt bära dem tillräckligt långt från huset? En lyssnare undrar - och får svar från Yngve Wakk som har försökt. Programledare är Lasse Willén.
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".