Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kobilka avbildade adrenalinruschen
Tor 29 nov 2012 kl 12:10
När du får hjärtklappning av att se på en skräckfilm beror det på små receptorer på dina cellers yta fångar upp adrenalinet i blodet och får dina organ att reagera. De tillhör en stor grupp av receptorer... som gör att vi, förutom hormoner som adrenalin, och kan känna av ljus, dofter och smaker. Nobelpristagaren Brian Kobilka har lagt sitt forskarliv på att försöka förstå hur de ser ut.

Brian Kobilka är näst yngst av årets Nobelpristagare, men kanske är han den envisaste. Han har ägnat mer än tjugo års forskning åt att försöka avbilda adrenalinreceptorn beta-två. Ett arbete som sällan har varit enkelt.
−Jag har gott om erfarenhet av misslyckanden, men ju längre man håller på desto svårare är det att ge upp, säger han.

När Vetenskapsradion träffar Brian Kobilka på sitt kontor på Stanford University i Kalifornien berättar han om det långa och svåra arbetet. Men han berättar också om första gången som han träffade sin blivande fru, Tong Sun, som han arbetar tillsammans med än idag. Dessutom får vi reda på varför han själv tycker att han är som en norrlänning.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".