Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Temavecka: Europas identitet: program 3 av 4
Ons 28 nov 2012 kl 13:45
Vi fortsätter vår temavecka om europeisk identitet, idag med ett program om var gränsen går mellan de som räknas som européer och de som inte gör det. Statsekreterare Jasenko Selimovic berättar först vad... erfarenheterna från krigets Sarajevo har med den europeiska identiteten att göra. Därefter följer vi med frilansjournalisten Shora Esmailian till en folkfest i Spanien.

Det finns situationer när frågan om europeisk identitet inte bara är en kuriosa, utan en fråga om liv och död.

Hör Jasenko Selimovic, som är folkpartistisk statssekreterare hos integrationsministern Erik Ullenhag, om vad erfarenheterna från krigets Sarajevo har med den europeiska identiteten att göra.

Och Shora Esmailian tar oss till Villajoyosa i Spanien och folkfesten Moros y christianos, Morer och kristna.

Vem hör hemma i Europa – och vem gör inte det?

(De här inslagen har sänts tidigare, den 1 oktober 2012, respektive den 3 oktober 2012.)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".