Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Tändstickan var en lysande idé
Fre 30 nov 2012 kl 12:10
Varje sekund tänds 190 000 tändstickor i världen. Sällan tänker vi på hur mycket som krävs för att en tändsticka ska fungera bra. Lagom till advent tar frilansjournalisten Ylva Carlqvist Warnborg oss med... på en historisk färd från handgjorda svavelstickor, vars giftiga fosfortändsats orsakade käkbrand bland arbetarna, till dagens precisionstillverkade säkerhetständstickor.

Tändstickans dramatiska historia illustrerar väl industrialismens framväxt, och denna till synes så enkla lilla sticka är en fascinerande produkt som kräver flera olika industrigrenars samarbete. Det berättar Ann Johnsson, intendent på Tändsticksmuséet i Jönköping.

Kvalitetsbegreppet ”Made in Sweden” föddes med den en gång helt världsledande svenska tändsticksproduktionen som gjorde Jönköping världsberömd för sina säkerhetständstickor.
−Vi har idag en väldigt specificerad standard som vi måste följa i produktionen, där en godkänd tändsticka ska ha en låghöjd på en centimeter under tio sekunder, där knoppen inte får fragmenteras och där stickan inte får gå av, säger Jonas Nordqvist, kvalitets- och miljöchef på Swedish Match i Tidaholm, en av Sveriges två kvarvarande tändsticksfabriker. Där tillverkas varje dag 250 miljoner tändstickor, varav 98% går på export.

Medverkande:
Ann Johnsson, intendent Tändsticksmuséet i Jönköping
Bengt Persson, produktionschef Swedish Match Tidaholm
Jonas Nordqvist, kvalitets- och miljöchef Swedish Match Tidaholm

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".