Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Strindberg i musiken - en konsert med musik från August Strindbergs värld
Fre 30 nov 2012 kl 19:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I denna inspirerade temakonsert spelar Sveriges Radios Symfoniorkester verk av Ludwig van Beethoven, Ture Rangström, Tor Aulin, Felix Mendelssohn, Wilhelm Stenhammar och Robert Schumann - tonsättare som... Strindberg antingen beundrade eller blev tolkad av musikaliskt. Dessutom läser Ludwig Josephson och Angela Kovac upp texter av den store författaren som gick bort för 100 år sedan. "Jag hörde igår Beethovens qvartetter! Men det är ju bara dynga! Pladder mellan fyra instrumenter." August Strindberg

Hur mycket Strindberg än identifierade sig med den store mästaren hade han inte alltid fördragsamhet med alla hans verk. Schumann och Mendelssohn hörde till favoriterna då det musicerades, och det gjorde det ofta i sällskapslivet, men över dem alla stod Beethoven: ”Den störste som lidit hela livet” sa Strindberg. Det kunde lika gärna ha gällt honom själv. Strindberg blir aldrig mer än  amatörmusiker – han förbrukar minst sex gitarrer och ett piano finns alltid inom räckhåll.

Musiken är ständigt närvarande, inte bara i dramatiken eller umgänges-kretsen. Få kan som han beskriva ett ljudlandskap, en rikt sammansatt miljös musik med alla dess klanger. Under infernokrisen blir musiken tecken och budskap – alla mer eller mindre ominösa. I senare delen av sitt liv återkommer ofta Strindberg till Saul och David-temat med musiken som läkande kraft.

Medan brodern Axel var halvtidsmusiker med tonsättarambitioner känner vi bara till ett verk av August, Forskarlens sång ur Kronbruden, den pjäs som Ture Rangström så småningom skulle göra opera av. Rangström blir egentligen den förste musikaliske uttolkaren av Strindberg. Var månne den store författaren alltför skräckinjagande för sin samtid eller behövdes det en ung och orädd tonsättare i en ny musiktradition, ”en knottrig modernist” som Strindberg uttryckte det, för att alla bitar skulle falla på plats.

Axel sammanförde August med Tor Aulin. En skicklig violinist som kunde förgylla beethovenaftnarna då Strindbergs förtrogna krets, beethovengubbarna, sågs under närmast rituella former i hans hem. Så småningom fördjupades relationen och en förtrolig vänskap uppstod. Mot slutet skrev de till varandra från sina respektive sjuksängar. Aulin led av dålig hälsa och dog knappt två år efter Strindberg trots 17 års åldersskillnad.

Med Wilhelm Stenhammar var det annorlunda, det mötet ville aldrig riktigt äga rum även om möjligheter fanns. De lär ha setts som hastigast vid ett tillfälle men det resulterade endast i tafattheter de båda storheterna emellan. Kanske är det ingen slump att musiken till Ett drömspel från 1916 tillkom efter Strindbergs död.

Angela Kovács har efter studier vid Teaterskolan i Göteborg varit engagerad vid Göteborgs stadsteater, Helsingborgs Stadsteater samt Dramaten. Hon känns igen som Irene Huss i filmserien med samma namn och har också medverkat i Wallanderfilmerna. Angela Kovács tilldelades Ingmar Bergmanpriset 2006.

Ludvig Josephson är sedan femton år anställd som regissör, dramatiker och producent vid Radioteatern i Sveriges Radios P1. Där har han regisserat ett femtiotal föreställningar, t ex Ringaren i Notre Dame, En dag i Ivan Denisovitjs liv och Skrattmänniskan. För närvarande regisserar han en serie av Eyvind Johnssons romansvit Krilon.

Ludvig Josephson har genom åren medverkat som uppläsare av prosa, lyrik och berättartexter i främst för radio och TV, men också i samband med konserter, på bibliotek och i talböcker. I texturvalet till Strindberg och musiken har han tacksamt tagit emot hjälp av Kristina Adolphson.

Per Hammarström är assisterande dirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. Han har varit anställd i orkesterns förstaviolinstämma sedan 1997 och har dirigerat sina kollegor vid ett flertal tillfälen. Han har dirigerat symfoniorkestrarna i Gävle, Umeå, Helsingborg och Norrköping, Musica Vitae i Växjö och sinfoniettorna i Jönköping och Västerås m fl, samt varit assistent till Okko Kamu vid Kungliga Operan. Per Hammarström är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har studerat för Professor Jorma Panula och Paul Mägi.

Text: Karin Ekedahl (från Berwaldhallens programblad)

Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester - Strindberg i musiken
Recitatörer: Ludwig Josephson och Angela Kovac. Dirigent: Per Hammarström.
1. Ludwig van Beethoven: Uvertyr till Goethes skådespel ”Egmont”.
2. Ture Rangström: Tredje satsen ur Symfoni nr 1 ciss-moll.
3. Tor Aulin: Margaretas död ur ”Mäster Olof”.
4. Felix Mendelssohn: Scherzo ur ”En midsommarnattsdröm”.
5. Wilhelm Stenhammar: Svit ur musiken till ”Ett drömspel”.
6. Robert Schumann: Fjärde satsen ur Symfoni nr 2 C-dur.
Från onsdagens konsert i Berwaldhallen. Sänds även söndag 9/12 kl 21.30.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.09
  Ludwig Josephson Reicitation, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Per Hammarström, Angela Kovac Recitation - Svit Ur Musiken Till Ett Drömspel Med Inledningens Melodram "Var Är Du Dotter Va
  Kompositör: Wilhelm Stenhammar
 • 20.26
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Per Hammarström - Fjärde Satsen Ur Symfoni Nr 2 C-Dur
  Kompositör: Robert Schumann
 • 20.38
  John Storgårds, Tapiola Sinfonietta (Esbo) - Kontradans För Orkester Woo 14: 1-12
  Album: Dance
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
  Bolag: ONDINE
 • 20.48
  John Storgårds, Tapiola Sinfonietta (Esbo) - Menuett För Orkester Woo 7: 1-12
  Album: Dance
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
  Bolag: ONDINE
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Elina Vähälä som solist i uruppförandet av Jan Sandströms violinkonsert och sen återvänder vi till New Directions Festival i Piteå och hör Erik Westbergs vokalensemble.

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".