Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Europeisk höst 4: Nöjespark Europa
Ons 05 dec 2012 kl 14:03
Vad händer i Europa om vi blir omsprungna av andra länder ekonomiskt och politiskt? Kommer Europa i framtiden bara bli en enda nöjespark där vi gjort turistattraktioner av vårt kulturarv?

Hedvig Weibull har träffat Dennis Abbot, talesperson för EU-kommissionären för kultur. Han är stolt över att de europeiska länderna är bra på att förpacka och sälja sin kultur. "Det handlar inte om att sälja ut vårt kulturarv, utan att hylla något som är myket vackert och framgånsrikt inom EU", säger han.

Karsten Thurfjell tar vi oss till Aube i nordöstra Frankrike, en underbefolkad provinsen med väldiga vetefält och mörka ogästvänliga skogar, där inget tycks ha hänt på många hundra år, men där man nu försöker locka turister med sitt kulturarv. Här finns museer över Renoir, Voltaire och de Gaulle och här marknadsför man sin tryffel och korgflätning.

Alice Petrén berättar om EuroVegas - ett amerikanskt koncept med amerikanska pengar som ska skapa en Las Vegas-kopia i Madrid. Ett projekt som har marknadsförts med att det ska lyfta Spaniens ekonomi; ge nya arbeten och klirr i kassan, medan kritikerna menar att det snarare kan vara en investering i prostitution, narkotika och kriminalitet.

En stad som i sig är ett konstverk är Venedig och som kanske sakta håller på att förvandlas till just en nöjespark. Gunnar Bolin funderar kring det autentiska och berättar om planer på att göra hela staden till ett museum som man måste lösa entrébiljett till.

Och så har vi läst Michel Houllebeqcs Kartan och landskapet där han målar upp en ett framtidens Frankrike som är berövad både politisk och ekonomisk makt och har förvandlats till en stor nöjespark full med turister från den rika delen av världen.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".