Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Läkande arkitektur och klassiska sjömanstatueringar
Mån 03 dec 2012 kl 13:20
Våld och aggressioner inom den psykiatriska vården är ett stort problem, men nu visar en ny studie att mycket av detta går att bygga bort med en bättre arkitektur. När den nya psykiatribyggnaden vid Östra... sjukhuset i Göteborg byggdes så försökte man bygga bort sådant som kan leda till trängsel och oljud, vilket kraftigt minskat bältesläggningar och tvångsinjektioner. I den nya psykiatribyggnaden har till exempel varje patient fått ett eget rum, avdelningarna har delats upp i mindre grupper och lokalerna är ljuddämpade. Dessutom har arkitekterna utnyttjat naturens läkande kraft genom att patienterna fått tillgång till dagsljus och trädgårdar. Vi hör Peter Fröst, professor i arkitektur vid Chalmers, Stefan Lundin, doktorand vid Chalmers och en av arkitekterna bakom den nya psykiatribyggnaden och Lennart Bogren, docent och överläkare i psykiatri. Att tatuera sig har blivit något av en folkrörelse och i moderna tatuerarsalonger får man professionella motiv snabbt och hygieniskt intatuerade på axlar och armar. Annat var det förr. De gamla klassiska sjömanstatueringarna gjordes ofta av sjömännen själva ombord på båtarna eller i ruffiga hamnkvarter på andra sidan jorden - inte sällan under inverkan av alkohol. I en ny utställning som öppnar nästa vecka på Sjöhistoriska museet i Stockholm visas en mängd sådana här sjömanstatueringar från de senaste hundra åren. Här finns till exempel rosor, ankare, pinuppor och hjärtan från början av 1900-talet, motiv som med modernt tatuerarspråk kallas för Old School. Det berättar forskningssamordnaren Mirja Arnshav och utställningsproducenten Johan Gustafsson. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".