Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Torsken vann när piraterna förvann
Mån 03 dec 2012 kl 12:10
Svartfisket hotade ett av världens sista stora torskbestånd, och vi fick vi lära oss att inte köpa torsk från Barents hav. Sju år senare är fiskepiraterna bekämpade och torsken tillbaka på historiskt höga... nivåer. Men torskrekordet beror också på att isen har minskat i utbredning och vattnet blivit varmare.

Under 2013 är det tillåtet att fiska en miljon ton torsk i Barents hav, och så hög har kvoten inte varit sedan andra världskriget. I norska Tromsö pratar Gunnar Trullsen, chef för Fiskeridirektoratets regionala övervakningsenhet om guldålder, men manar också till försiktighet.

Bestånden har fluktuerat tidigare menar han, och får medhåll från fiskeribiologen Knut Sunnanå vid Havforskningsinstituttet, som spår tio goda torskår innan förekomsten minskar av naturliga skäl.

Bjarne Schultz som är internationell rådgivare inom förvaltning och kontroll vid Fiskeridirektoratet i Bergen, hävdar att tjuvfisket i Barents hav är nere på nära noll, och Tor Johansen på Fiskeridirektoratet i Tromsö visar hur den framgångsrika övervakningen av fiskefartygen går till.

Dessutom möter vi Truls Gulowsen, ledare för norska Greenpeace, som var en av dem som protesterade mot svartfisket år 2006, och som nu berömmer myndigheternas insats.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".