Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Där genier skapas
Tor 06 dec 2012 kl 13:20
Spretigt hår som står åt alla håll och en smått överdimensionerad skalle. Glasögon och virrig blick. Bilden av geniet är idag formad av Einstein, men redan före hans tid fanns många föreställningar kring... hur en genial vetenskapsman skulle se ut och bete sig, och vad begreppet geni egentligen innebar. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar det historiska geniet i samband med årets Nobelfestligheter. - Under 1800-talet betraktades geniet som en mentalsjuk person, berättar idéhistorikern Tobias Dahlkvist som studerat hur huvudmätningar och öronformer en gång användes för att kartlägga genialitet. Gustav Källstrand har nyligen disputerat på en avhandling om mediebilden av det tidiga Nobelpriset och menar att priset hjälpte till att forma vår bild av genier. - De tidiga pristagarna gav upphov till nationalistisk yra i de länder där de bodde, och i tidningarna porträtteras de som populära genier, berättar han. Men det var inte alla pristagare som kunde leva upp till idealbilderna - Wilhelm Röntgen ansågs för tråkig medan andra pristagare var alltför solbrända. I programmet uppmärksammas också vår egen tids televiserade Nobelbanketter - där pristagarna förväntas skåla och mingla med en politisk och ekonomisk elit. Vad Nobelsändningarna egentligen berättar om samspelet mellan genier, vetenskap och omvärlden har intresserat medieforskaren Hillevi Ganetz. Programledare är Tobias Svanelid.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Djungelbokens dolda historia Tis 17 okt kl 14:03(45 min)

Disneys DJungelboken fyller 50 och Vetenskapsradion Historia söker sagans dolda historier. Dessutom beger vi oss till de historiska stadsträdgårdarna och frågar hur man bevarar ett levande kulturarv.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".