Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Indien väljer väg
Lör 01 dec 2012 kl 09:03
Om världens största demokrati, där den ekonomiska tillväxten nu snabbt bromsar in och många indier undrar varför Kina kan, men inte vi? Är demokratin problemet och en stark ledare vägen framåt? Hör Konflikt... från Indien, med reportage från landsbygden i Rajastan, från ett paralyserat parlament i New Delhi och från finans-meckat Mumbai där fattiga sover på gatan intill världens dyraste privata skyskrapa.

Just nu pågår en intensiv debatt i Indien om utländska direktinvesteringar. För ett par månader sedan beslutade det regerande Kongresspartiet att tillåta utländska bolag att etablera sig i den indiska detaljhandeln, en bransch som i Indien sysselsätter runt 40 miljoner människor och som hittills varit helt fredad från utländsk konkurrens.

Beslutet att tillåta stora kedjor som Walmart, Carrefour och IKEA i Indien har orsakat protester både på gatan, i media och i parlamentet i New Delhi. Där blockerar just nu oppositionspartiet BJP och deras allierade alla andra lagförslag och kräver en extra omröstning om just utländska direktinvesteringar. Så varför är frågan så kontroversiell? Och vad säger den egentligen om Indiens ekonomiska och politiska utveckling? Konflikts producent Lotten Collin reste till Indiens kommersiella centrum: Mumbai.

Det sägs att för att förstå vart Indien är på väg ska man bege sig ut på landsbygden. Så det har vi gjort. Två tredjedelar av Indiens befolkning lever på landsbygden och för de allra flesta är jordbruket den enda inkomstmöjligheten. Trots de livliga diskussionerna om utländska investeringar är staten fortfarande den viktigaste arbetsgivaren i Indien. Och den rollen har bara stärkts – inte minst på landsbygden – sedan man införde lagen om 100 dagars garanterat arbete för alla indier 2005, den så kallade MGNREGA-lagen. Konflikts reporter Kajsa Boglind begav sig till byn Sunda i Rajastan för att titta närmare på vad som beskrivits som världens största välfärdsprojekt.

I Indiens finansiella centrum Mumbai reser sig skyskraporna mot himlen genom det rök- och avgastäta diset. Däribland världens dyraste privatbostad – det 27 våningar höga huset som Indiens rikaste man låtit bygga åt sig och sin familj för närmare 2 miljarder dollar – inte särskilt långt ifrån Asiens största slumområde som ligger mitt i centrala Mumbai. Konflikts Daniela Marquardt reste dit för att möta den politiske analytikerna och författaren Shankkar Aiyar, som ägnat de senaste 30 åren åt att på närmast möjliga håll följa och försöka förstå det moderna Indiens utveckling.

Konflikt sänds från Gurgaon – en förstad till Delhi ett par mil söder om huvudstaden. En stad som har beskrivits som att den har allt – utom det mest grundläggande som fungerande el och  avlopp. Medverkande gäster är Julia Wiraeus – frilansjournalist som bor och arbetar i Delhi och har rest hit mycket under de gångna tio åren, samt Magnus Oskarsson, VD för företaget Roxtec  med sitt kontor i just Gurgaon. 

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Lotten Collin

Mer om ämnet:

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Sanningen om lögnen Lör 16 dec kl 09:03(57 min)

Om falska asylberättelser, trasiga system och priset för att leva med en lögn.

Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".