Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Wewelsburg – SS hemliga högkvarter
Sön 30 dec 2012 kl 19:35
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I största hemlighet införskaffade SS ledare Heinrich Himmler borgen Wewelsburg i början av 1930-talet. Målet var att skapa ett ideologiskt centrum för SS och i förlängningen lägga grunden för en helig... huvudstad för tredje rikets rasrena elit. Vetenskapsradion Historia reser till Wewelsburg i den första delen av en serie om två program om tredje rikets mytiska borgar. - Wewelsburg var platsen för elitens elit, där SS-officerare kunde hitta en avskild plats för att kontemplera över sina förmodade urgermanska rötter, berättar Markus Moors, arkivarie vid dagens Wewelsburgsmuseum. Medievetaren Eva Kingsepp följer med som ciceron på resan och berättar om myterna som idag ofta skymmer fakta kring borgen. - Wewelsburg är en av 1900-talets mest mytomspunna platser och används av såväl esoteriker, som satanister och nynazister, men förekommer också i datorspel och filmer, berättar hon. De fantastiska berättelserna om naziritualer och svarta solar står dock i tydlig kontrast mot den mörka verkligheten, där koncentrationslägerfångar användes för att omforma Wewelsburg till en nazistisk drömvärld. - En tredjedel av lägerfångarna dog under det omänskliga arbetet med att uppföra SS nydesignade Wewelsburg, berättar Kirsten John-Stucke, chef för Wewelsburgs museum. Programledare är Tobias Svanelid. Detta program är en repris från 23 augusti 2012. Del 2 i serien om nazisternas borgar återrepriseras den 1 januari 2013 kl 23.35.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".