TOLFTE PROGRAMMET

Kokboksfrossa. Herman Koch. Kafka#3.

Monica Eisenman, Herman Koch, Marcus Samuelsson, Jens Linder. Foto: Scanpix.
Monica Eisenman, Herman Koch, Marcus Samuelsson, Jens Linder. Foto: Scanpix.

Mångas drömmer om att få ge ut en egen kokbok. Men hur gör man? Vad utmärker en bra kokbok? Vilka titlar har kommit i år som är värda att lyftas fram? Kokboksförfattarna Monica Eisenman och Jens Linder är gäster i studion och avslöjar sina bästa knep.

Dessutom stjärnkocken Marcus Samuelsson som väljer sitt favoritord i köket .

Nederländske författaren Herman Koch, aktuell med romanen Middagen, berättar om matens laddning i litteraturen och varför han hatar att gå på lyxrestauranger.

Veckans dikt läses av poeten Ann Hallström, aktuell med boken bror mor dotter rekviem.

Bokcirkeln om Processen av Franz Kafka fortsätter med del tre. Fredrik Sjöberg och Rose Lagercrantz grälar vidare om Josef K:s djupa rättslöshet, skuldkänslor och frukostvanor.

Som vanligt diskuteras programmet hos


Tips! Dessa böcker hänger ihop med programmet:

Monica Eisenman, Systrarna Eisenmans Mingelmat (2011)
Jens Linder och Johanna Westman, December: från adventspyssel till nyårspartaj (2012)
Andreas Sparman, Sundhetz spegel (1642)
Kajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentim(b)er (1755)
Niklas Sciöler, Poäter (2012)
Monica Ahlberg, Rosendals trädgårdscafé (senaste utgåva 2011)
Marco Pierre, White White Heat (1990)
Marcus Samuelsson, Africa on my mind (2008), Oui, chef (2012)
Vår kokbok (1951 senaste utg 2009)
Paul McCartney och Annie Riggs, Köttfri måndag (2012)
Sarah Leah Chase, Pedaling Through Provence (1995) (Monica Eisenmans favorit)
Fergus Henderson, The Whole Beast: Nose to Tail Eating (2004) (Jens Linders favorit)
Herman Koch, Middagen, övers Per Holmer (2012)
Ann Hallström, bror mor dotter rekviem (2012)
Franz Kafka, Processen (1925)
Fredrik Sjöberg, Varför håller man på? Och andra essäer (2012)
Rose Lagercrantz, Om man ännu finns: en familjekrönika (2012)

Sändes lördag 1 december 2012 kl 08:05
Se låtlista

Dela

Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Läs mer på sverigesradio/support

Sveriges Radios Webbspelare

Du kan starta och stoppa webbspelaren med alt + 8

Ljudkvalitet:
--:--
--:--