Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Brahms med Nya Zeelands symfoniorkester
Mån 03 dec 2012 kl 19:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I början av 1880-talet komponerade Johannes Brahms två konsertuvertyrer som stod i yin/yang-förhållande till varandra - den tragiska uvertyren och den akademiska festuvertyren. Den sistnämnda, som är livsbejakande... och lycklig, inleder kvällens Brahmskonsert med Nya Zeelands symfoniorkester. På programmet står även dubbelkonserten för violin och cello (med Mikhail Ovrutsky respektive Andrew Joyce som solister) samt den fjärde och sista symfonin. Även dessa komponerade på det för Brahms så produktiva 1880-talet. Pietari Inkinensamt dirigerar. Mycket nöje!

Violinisten Joseph Joachim och Johannes Brahms var nära vänner. De umgicks, gav konserter tillsammans, och Brahms komponerade för Joachim. Dessutom bodde Brahms hos Joachim en period - men det var nog inte helt lyckat. Joachim berättar i ett brev om hur påfrestande ett vardagsliv med Brahms kunde vara. Brahms brist på bildning och polityr blev ibland direkt sårande. Men vänskapen höll. Det den inte höll för var när Brahms tog parti för Joachims hustru i samband med parets skilsmässa. Under många år talade de inte med varandra. Vändpunkten blev dubbelkonserten. Brahms hade förut komponerat för cellisten Robert Hausmann, som även bad om ett konsertstycke. Brahms fick då idén om en dubbelkonsert för violin och violoncell. Trots konflikten med Joachim var han den självskrivne violinsolisten. Och när de väl började repetera värmdes relationen åter upp och försoningen var ett faktum.

Text: Katarina Lindblad

Nya Zeelands symfoniorkester spelar Brahms

Solister: Mikhail Ovrutsky, violin och Andrew Joyce, cello. Dirigent: Pietari Inkinen.
Johannes Brahms:
1. Akademisk festuvertyr.
2. Dubbelkonsert a-moll.
3. Symfoni nr 4 e-moll.
Konsert 15/10 2011, Michael Fowler center, Wellington. Från nyzeeländska radion.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.32
  Nya Zeelands Symfoniorkester, Dirigent Pietari Inkinen - Akademisk Festuvertyr
  Kompositör: Johannes Brahms
 • 19.44
  Mikhail Ovrutsky Violin, Andrew Joyce Cello, Nya Zeelands Symfoniorkester, Dirigent Pietari Inkinen - Dubbelkonsert A-Mo
  Kompositör: Johannes Brahms
 • 20.20
  Nya Zeelands Symfoniorkester, Dirigent Pietari Inkinen - Symfoni Nr 4 E-Moll
  Kompositör: Johannes Brahms
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Konsert: Martha Tilston + Folks of Bengal Tis 14 nov kl 19:03(87 min)

Lyssna på brittiska ballader med inspiration från sextiotalets folkmusik och sedan folkmusik från Bengalen i två konserter från sommarens Urkultfestival.

Upptäck avsnitt från programmet P2 Live

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".