Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Jorge Amado - stor brasiliansk författare Och varför ser så många Downton Abbey?
Tis 04 dec 2012 kl 13:45
Författaren Henrik Nilsson berättar i dag om Jorge Amado - en av Brasiliens stora samhällsskildrare, som kom från delstaten Bahia. Frågan är också varför så många av oss tittar på Downton Abbey. Hör ett... utdrag av litteraturvetaren Moa Matthis tankar om saken.

Jorge Amado är en av Brasiliens stora samhällsskildrare: den snabbt växande kakaoindustrin under nittonhundratalets första hälft utgör stommen i många av hans romaner.

Människor på marginalen

Uppvuxen i delstaten Bahia skildrade han helst marginaliserade människoöden. Henrik Nilsson berättar om Amados författarskap och dagens Bahia, där den etniskt betingade ojämlikheten består.

Och om brittisk överklass

Vi hör också ett utdrag ur Moa Matthis inslag om varför så många älskar den brittiska överklassen – ett inslag som sändes i sin helhet första gången 23 juni 2011.

Och vill du höra hela programmet om den brittiska överklassen,

Musik:
Sven-Bertil Taube: Tatuerarevalsen
Tema ur tv-serien Gabriela.
Joao Gilberto: Saudade de Bahia

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".