Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 02 mar 2010 kl 10:03
Plötsligt kom den bara över henne. Tystnaden. Och den var helt förknippad med plats. I ett rum pratade hon obehindrat, i ett annat blev hon tyst. De andra trodde att hon var blyg men Claudia fick tillslut... veta att hon hade det som kallas för selektiv mutism - en talhämning som skapar ofrivilliga tystnader. Aron Lindberg har själv sökt sig till tystnaden. Han har varit på flera retreater där tystnaden har gjort att han mött sina egna tankar och känslor på ett tydligt sätt. Han tycker att tystnaden kan vara som ett maraton - både en njutning och jättejobbig på samma gång. Idag handlar Kropp och själ om tystnadens olika sidor. Den ofrivilliga tystnaden som kan skapa stress, användas som maktmedel och i vissa situationer till och med likställas med tortyr. Och den valda tystnaden som kan vara befriande och ibland skapa större gemenskap än den man upplever genom att prata. Bland gästerna i studion finns Jan Ringler, psykolog och Olle Johansso
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".