Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 06 apr 2010 kl 10:03
Streptokock A är en vanlig bakterie som finns i var och varannan människas svalg. Den kan ge ganska harmlösa sjukdomar som svinkoppor och halsfluss, eller inga symtom alls. Men den kan också, helt plötsligt,... föröka sig hastigt och bilda gift som förstör kroppsvävnaden på ett sätt som gett bakterien öknamnet mördarbakterie. Cirka 400 svenskar drabbas varje år. Trummisen Olle Frödin är en av dem som drabbats. Han fick plötsligt starka smärtor i sin förslitningsskadade arm och svävade mellan liv och död i ett par dygn. Men han hade tur, han klarade sig med livet i behåll från bakterieangreppet, men fick lov att amputera högerarmen. Själva bakterien går inte att utrota då den är så pass vanlig, men däremot finns ännu mycket att göra för att hindra dess skadeverkningar. Särskilt viktigt är det att behandla i tid. Forskarna är nu flera lösningar på spåren för att färre ska drabbas allvarligt. Anna Norrby-Teglund, professor i mikrobiologi är gäst i studion. Pro
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".