Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Leva med bruten nacke
Tis 03 apr 2012 kl 10:03
För hundra år sedan betydde en bruten nacke och en skada på ryggmärgen en säker död. Idag är förutsättningarna helt annorlunda, och de allra flesta som skadar ryggmärgen lever vidare om än med ändrade... förutsättningar. Yasmin Jungestedt bröt nacken när hon var 15 år och dök från bryggan i Spanien. Hela hennes livsplan gick om intet, hon tänkte bli dansare, men idag 13 år senare lever hon ändå ett aktivt liv. Hon reser och jobbar som webbredaktör. Dagens program handlar om vad som händer efter en skada på ryggmärgen och hur det går att leva med förlorad känsel från bröstkorgen och neråt. Vetenskapen jobbar för fullt med att lösa frågan hur man ska kunna laga trasig ryggmärg. Medverkar i programmet gör också: Claes Hultling, läkare och själv ryggmärgsskadad sedan 28 år, Anders Holtz, överläkare vid Neurokirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Rickard Svedjesten som gick omkring med bruten nacke i tre veckor utan att veta om det, Per Gellerfors från bioteknikföretaget BioArctic samtStaffan Cullheim professor vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".