Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vad vill du veta om dina gener?
Tis 06 mar 2012 kl 10:03
Du spottar i ett litet plaströr och skickar det för analys. Svaret kommer per post eller via en hemsida inom några veckor. Tekniken är enkel och har funnits i några år nu, men frågan är vad vill du egentligen... veta om dina gener? Och vad ska du ha informationen till? Vetenskapsjournalisten Lone Frank vågade inte gå på mammografi, hon ville inte få reda på att hon också hade bröstcancer, den sjukdom som tog död på både hennes mamma och mormor. Men sedan tog nyfikenheten över, hon ville veta vilka anlag hon bar på, och gjorde ett dna-test. I dagarna kommer hennes bok om genteknik ut på svenska och hon tror själv att alla inom en snar framtid kommer att testa sin arvsmassa. Dagens program diskuterar vad vi ska med den här kunskapen till, och vad man egentligen kan utläsa ur sin arvsmassa. En förhöjd risk är ju trots allt bara en risk, och mycket annat spelar in för om du ska utveckla en viss sjukdom. För 37-åriga Ylva Rugentin utlöste DNA-testet en kris, då hon fick veta att hon har ärft sin mammas anlag för Huntingtons sjukdom. Men idag är hon glad att hon gjorde testet och fick veta vad som väntar. Gäster i programmet är Ulrika Hösterey Ugander, psykolog och genetisk vägledare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Emma Tham, läkare i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna samt Johan Björkegren, forskare vid Karolinska Institutet och medicinsk rådgivare på ett företag som säljer dna-test till privatpersoner.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".