Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Alla brustna hjärtans dag
Tis 14 feb 2012 kl 10:03
När Jonas och hans fru kom hem från semestern sa hon plötsligt som det var. Att hon hade träffat en annan man. Som hon hellre ville leva med. På fyra sekunder var det nio år långa förhållandet över.

Kvar blev Jonas med sin ensamhet och förtvivlan. Han bearbetade sorgen och saknaden på sin blogg och ett par år senare har han nu släppt taget. Dagens program handlar om vad som är mest jobbigt med att bli lämnad och om vad man kan göra för att gå vidare. Om man har svåra separationer tidigare i livet eller om man blir lämnad för en annan person kan det vara extra svårt när förhållandet tar slut.

Hjärtesorg kan också påverka rent fysiskt. Syndromet "brustet hjärta" drabbar framför allt kvinnor och kan utlösas av extrem stress berättar Karin Schenk-Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.
Att göra sig av med saker som påminner om gammal kärlek kan vara ett sätt att gå vidare. På Museum of broken relationships i Kroatien samlas föremål som tidigare älskande skickat in. Här finns bland annat en protes från krigsveteranen som förälskade sig i sin sjuksköterska och en svensk 100-kronorssedel från en tjej som blev kär i en svensk, men fick nobben innan hon använt upp pengarna.

Ring till det direktsända telefonväkteriet och berätta om dina erfarenheten av hjärtesorg. Psykologen Jenny Jägerfeld lyssnar och svarar på hur du kan göra för att komma vidare.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".