Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Du luktar sjuk
Tis 31 jan 2012 kl 10:03
Hundar har en extraordinär förmåga att lukta sig till sjukdom och det är något som kan utnyttjas inom vården i framtiden. Dagens program besöker hundarna som lär sig hur lungcancer luktar. Faller det... väl ut kommer man att kunna hitta sjukdomen i ett tidigt stadium och på så sätt rädda många liv. Även vi människor kan känna igen lukten av en sjuk individ om än inte lika starkt. Men också andra saker än sjukdom kan påverka vilken odör vi ger ifrån oss. En stressad person som sovit lite luktar annorlunda än en utsövd och nervarvad, på samma sätt kan matvanor och ålder spela in för hur vi luktar. Programmet undersöker hur kroppsdofter uppstår och hur de uppfattas. Gäster i studion är bland annat Hirsh Koyi, överläkare vid lungmottagningen på Gävle sjukhus och Mats Olsson, luktforskare och professor i psykologi vid Karolinska Institutet.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".