Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Tystnadsplikten i informationsamhället
Tis 06 sep 2011 kl 10:03
Barnläkaren Jonas skriver om sin arbetsvardag i bloggen. Till exempel kan det handla om en liten flicka som får ett astmaanfall hemma hos farmor eller om larmet som kommer mitt i natten och det nyfödda... barnet där navelkatetern inte fastnar. Det är inte bara privatpersoner som blivit flitiga användare av sociala medier - även läkare och vårdpersonal är aktiva bloggare och twittrare - och vi funderar vi kring vad som händer med tystnadsplikten i informationssamhället. Dessutom talar vi om vad som står i en sjukjournal och om vem som har tillgång till den. Just nu pågår arbetet med att samordna informationen hos olika vårdgivare i så kallade sammanhållna journaler. Med sådana kan en behandlande läkare lättare hitta information om dina sjukdomar, din medicinering och behandlingar från sjukbesök du genomgått tidigare. Målet är att underlätta för sjukvården och öka kvalitén, men kritiker menar att dessa journaler är ett hot mot integriteten. Gäster i studion är Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd samt Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter. För dig som brukar lyssna på söndagen så kommer veckans söndagsrepris att utgå. Det ersättas av ett annat program med anledning av 11-septemberatackerna.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".