Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vitaminbluffen
Tis 13 dec 2011 kl 10:03
Börjar du varje dag med ett par brustabletter c-vitamin, en multivitamintablett och så en kapsel med omega3-fettsyra? I så fall är du inte ensam. Varje år köper vi kosttillskott för hundratals miljoner... kronor. Men varför gör vi det egentligen? Näringsforskare och Livsmedelsverket har sedan länge konstaterat att det är onödigt för de allra flesta, och på senare tid har det kommit allt fler studier som visar att vitamintillskott till och med kan göra mer skada än nytta. Äldre kvinnor som äter multivitaminer har ökad dödlighet och överdosering av c-vitamin kan ge ökad risk för grå starr visar några av den senaste tidens studier. Dagens program diskuterar varför vi ändå stoppar i oss de där vitaminerna. Gäster i studion är Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet och Stefan Branth, överläkare och kostrådgivare. I programmet deltar också Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära och Zofia Kurowska, statsinspektör på kontrollstödsenheten på Livsmedelsverket. Dessutom handlar det om explosiv träning för äldre. Tvärt emot vad man skulle kunna tro ska äldre inte alls träna långsamt och länge. Snabbt och hårt är modellen för den som vill hålla sig i god vigör. Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna visar hur man gör.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".