Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vem vet längre hur man föder barn?
Tis 06 dec 2011 kl 10:03
Efter andra världskriget började allt fler kvinnor föda barn på sjukhus. Sedan dess har den medicin-tekniska utvecklingen gått framåt. Vi har fått mer avancerad smärtlindring, värkstimulerande medel och... rigorös övervakning av de ofödda barnen. I Sverige har vi den lägsta neonatala dödligheten i världen. Men glömde vi någonting på vägen? Många tror att det är förenat med livsfara att föda barn, säger Ingela Wiklund, ordförande för Barnmorskeförbundet. I dagens program möter vi pionjären och barnmorskan Ina May Gaskin. Hon är i Sverige under veckan för att ta emot pris för sitt arbete med att lära ut hur man föder mer naturligt, utan alla dessa tekniska hjälpmedel. I USA är hennes eget yrke hotat då högintensiva medicin-tekniska förlossningar är lättare att planera och mer lönsamma för sjukhusen och läkemedelsbolagen. Gäster i studion är Ingela Wiklund, ordförande, Svenska Barnmorskeförbundet och Ulla Waldenström, professor i omvårdnad vid Karolinska Institutet. Dessutom handlar det om vilken roll poesin spelar i psykologisk behandling. Vi går på en debattkväll under rubriken Psykologer läser Tranströmer - för och med psykologer.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".