Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vem bestämmer i vården?
Tis 22 nov 2011 kl 10:03
Svensk sjukvård beskrivs ofta som hierarkisk med läkaren i topp och biträdet i botten. Ett system som funkar bra i skarpt läge, men som också kan hämma utveckling och nya metoder. Men är det den sanna... bilden av hur det ser ut inom vården idag - är det hierarkiskt eller rör det sig snarare om en tydlig rollfördelning? Dagens program besöker akutmottagningen där det kan vara livsavgörande för patienten att alla vet sin roll och uppgift. Forskning visar också att tydliga rutiner får de sjuka att må bättre. Samtidigt är den hierarkiska sjukvården en rest från militären och en tid då Sverige var en krigsnation. Gäster i studion är Eric Carlström, forskare som studerar arbetsklimatet på olika vårdavdelningar och Petter Westfelt, läkare som håller i simulatorutbildning på Karolinska Sjukhuset i Solna. Och så besöker vi repetition av pjäsen Avdelning 305, som handlar om intrigerna på en vårdavdelning och har premiär i Stockholm den här veckan.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".