Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Ljuden som fångar vår uppmärksamhet
Tis 15 nov 2011 kl 10:03
Ljud är överlägsna visuella intryck när det gäller att fånga vår uppmärksamhet. Ljuden kan man inte missa för att man råkar titta åt fel håll. Det här har man tagit fasta på när man utformar alarm till... exempel inom sjukvården, men dilemmat är att ljuden också kan störa arbetsmiljön, distrahera sjukvårdspersonalen och motverka sitt syfte. Dagens program handlar om hur ljuden påverkar oss och vårt beteende. Vi träffar forskaren Johan Fagerlönn vid Luleå Tekniska universitet som tagit fram ett nytt varningssystem för lastbilar. Istället för blinkade varningslampor kan man få höra en cykelringklocka när en cyklist befinner sig i lastbilens döda vinkel. Jessica Körning Ljungberg, docent i psykologi vid Umeå universitet är gäst i studion. Diabetes är en sjukdom som idag beskrivs som en global epidemi. 360 miljoner är drabbade och antalet ökar hela tiden. På fredag hålls en internationell forskarkonferens om diabetes på Karolinska Institutet och Anna Krook, professor och diabetesforskare kommer till Kropp & Själ och berättar om de senaste rönen inom diabetesforskningen. Och så får vi besök av psykiatern som propagerar för motion som bot mot psykisk sjukdom. Jill Taube har skrivit boken ”Själ och kropp” om hur man kan lindra depression och ångest med fysisk aktivitet. Dessutom handlar det om nya löptrenden - figurlöpning. Nu gäller det inte att springa långt eller fort längre, utan så snyggt som möjligt, rent geografiskt.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".