Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Hur vet jag om jag är dement?
Tis 27 sep 2011 kl 10:03
Att plötsligt tappa minnet och inte vara lika alert som förr är ett tidigt tecken på alzheimer, men hur vet man att det verkligen handlar om demens och inte bara är en tillfällig svacka? Dagens program... reder ut hur man i dagsläget kan ta reda på om man har demens eller inte. Forskarna letar efter ett tydligt mätvärde som snabbt ska kunna avgöra vem som kommer att drabbas och i vilken grad. Samtidigt är man på god väg att hitta medicinen som stoppar eller till och med botar sjukdomen. I dag utreder man demens på Minnesmottagningen och det är en omständlig procedur för att komma fram till hur allvarligt det står till med minneskapaciteten. Patienterna får genomgå intervjuer, minnestester och olika kroppsliga undersökningar. Psykolog Marie Persson och överläkare Eva Pilenvik berättar hur det går till. Vi följer också med till en avdelning för dementa och träffar sjuksköterskan Lotta Rääf som jobbar med att försöka nå fram till de sjuka, och när hon gör det är utdelningen total. Gäster i programmet är också Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, Maria Bjerke, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Susanne Axelsson vars mamma fick diagnosen demens när Susanne var 15 år gammal.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".