Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Första hjälpen till människor i kris
Tis 21 jun 2011 kl 10:03
När du kommer till en olycksplats där någon är skadad är det viktigt att du snabbt ger första hjälpen. Alla inom polisen, sjukvården och räddningstjänsten är utbildade på det här och vet exakt hur de ska... hantera situationen om någon är skadad. Men om personen som behöver hjälp inte är fysiskt skadad utan har en akut psykisk kris, står många rådvilla. En självmordsbenägen eller psykotisk person behöver också första hjälpen för att inte tillståndet ska förvärras. Det kan handla om att säga rätt saker eller lyssna på personen. Dagens program handlar om hur man bör hantera en människa som mår akut psykiskt dåligt. Gäst i studion är Britta Alin Åkerman, suicidforskare från Karolinska Institutet som lär svenska poliskåren första hjälpen vid psykisk sjukdom. Vi träffar också den specialutbildade självmordspatrullen som under två veckor åker på alla självmordslarm som kommer till SOS i Stockholm. Tanken är att de två poliserna Erik och Julia och psykiatrisköterskan Robert ska kunna hantera självmordsbenägna personer på ett sätt som gör att de avstyr sina planer och kommer till rätt vårdinstans. Det här är ett pilotprojekt för att se hur man i framtiden ska jobba för att förebygga självmord. Dessutom handlar det om en klassisk styrketräningsövning som fått ett uppsving på grund av en ny app för mobiltelefoner. Nu är det ”back to basic” som gäller inom styrketräningsvärlden. Glöm avancerade apparater, det räcker med din egen kroppsvikt som arbetsredskap, och armhävningar räcker långt för att träna armar, axlar och bål säger personliga tränaren Pernilla Ohlsson. Och hur har det gått för Marc Davin? I höstas antog han utmaningen och påbörjade ett träningsupplägg för män som fyllt 40 och vill motverka gubbmage och dåligt flås. Vi ringer upp för att se hur det gått med träningsambitionen sedan Kropp & Själ slutat hålla koll på honom. Och så provar vi att dra ner på tempot rejält, slowemotion-artisten Felix Lancelot går tre gånger långsammare än vi andra. I sommar ska han försöka sätta rekord i att gå i ultrarapid över Alvaret på Öland. Kropp & Själs Kicki Möller följde med honom på ett pass långsamhet. Se filmen nedan hur han gör. Programledare är Helene Almqvist.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".