Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Romer och resande i Sverige - 500 år!
Sön 09 dec 2012 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
"Mina tre nationalsånger, den romska, den finska och den svenska" Veckans Världens Liv uppmärksammar att det i år är 500 år sedan romer och resande kom till Skandinavien. Det firades på folkmusikscenen... Stallet i Stockholm i oktober under Nordic Romani Festival. Tre framstående artister framträdde; Dimitri Keiski, med rötter och fötter i finsk, romsk och svensk kultur, Laila Yrvum, en av Norges främsta förmedlare av resandesånger och den magnifike Manne Menuetti från Finland som fick det fullkomligt fullproppade Stallet att bågna.

Romsk musik har de flesta hört i många varianter. Resandes musik har varit mer undanträngd. Romer och resande betraktas i allmänhet som olika folk. Men beröringspunkterna är många. Inte minst i språket.  Många resande har inte velat skylta med sitt ursprung vilket gjort att den rika sångtraditionen bland resande har varit på väg att försvinna. Men det har nu börjat ändras. Tack vare enträget arbete av sångaren och insamlaren Ralf Novak-Rosengren, sångerskan Marie Länne Person som forskat i ämnet samt radiomannen Bo Hazell vars bok ”Resandefolket” (Ordfront, 2002) har betytt mycket för att allmänheten nu har börjat få upp ögonen för den rika resandekulturen.

Dimitri Keiski som är född i en finsk-romsk familj, växte upp i Märsta norr om Stockholm. Dimitri började är firad rocksångare men har parallellt med sin rockarkarriär odlat sin romska kultur. I slutet av konserten markerar Dimitri sina tre kulturella  identiteter genom att sammanföra den romska, den svenska och finska nationalsången på sitt alldeles speciella sätt. Här tillsammans med Fredrik Karlberg, slagverk och Peter Hallgren, gitarr.

En av Norges främsta förmedlare av resandesånger är Laila Yrvum som för några år sedan  tog sig för att samla in resandesånger för att säkra dem för framtiden. Det var nu inte helt lätt.  Det var ju inte alla som ville att sångerna skulle ut i offentligheten. Och intresset från den norska befolkningen var magert. Men attityden har förändrats under senare år menar Laila.

På folkmusikscenen Stallet framträdde Laila Yrvum med gitarristen Leiv Solberg och fiolisten Oluf Dimitri Röe.

Så avslutar Världens Liv med det finska bidraget på den nordiska romska musikfestivalen på Stallet. Han heter egentligen Santeri Ahlgren men alla känner honom som Manne Menuetti, en stor scenpersonlighet. Ingen kommer undan Mannes utstrålning, han kraftfulla röst där människans hela känsloregister får plats; melankoli, sorg, livsglädje och en stor portion humor. Hemma i Finland är Manne en stor TV-personlighet där han driver med folks fördomar till deras yttersta utmarker. Mannes medmusikanter är Niko Kumpuvaara, dragspel, Zarkus Poussa, slagverk, Marzi Nyman, bas, gitarr, Tero Roininen, gitarr, Samu Vuori, gitarr och Jasmine Valentin, sång, gitarr.

Inspelningar från folkmusikscenen Stallet, Stockholm, 20 oktober gjordes av Pawel Lucki för Sveriges Radio.
Producent, presentation och text, Mats Einarsson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.22
    Manne Menuetti, Jasmine Valentin, Niko Kumpuvaara, Marzi Nyman, Tero Roininen, Sami Wuori - Caravan
    Kompositör: Duke ELLINGTON
Programmet tillhör kategorin: Musik

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".