Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vem är arbetsför?
Tis 07 jun 2011 kl 10:03
På bordet ligger bananer, kiwi och en apelsin. Maria skär frukterna i tärningar till en färgglad fruktsallad. Bredvid står en arbetsterapeut och följer händelseförloppet noga, för resultatet ska inte... bli en välsmakande efterrätt. Det här är en del av en utredning som ska avgöra om Maria är arbetsför eller inte. Dagens program handlar om hur man avgör om en person kan arbeta eller inte. Vi tar reda på vad som krävs för att klassas som sjuk eller arbetsför. Gäster i studion är Jan Larsson, projektledare på Försäkringskassan och Heidi Stensmyren från Läkarförbundet. Många läkare tycker att det är svårt att bedöma patientens arbetsförmåga visar ny forskning. Flera dilemman kan uppstå och ofta känner sig läkaren kluven inför patientens vilja och Försäkringskassans krav. Allmänläkaren Monika Engblom disputerade nyligen på en avhandling i ämnet vid Karolinska Institutet. Dessutom handlar det om hur man kan förbättra miljön på sjukhus för barn. Stina Wessman, avgående elev på konstfack i Stockholm, har gjort en bok som ska användas när ett barn är med vid en anhörigs sista tid i livet.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".